Nu even wat meer tijd voor verhaaltje typen - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Dyon Hoekstra - WaarBenJij.nu Nu even wat meer tijd voor verhaaltje typen - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Dyon Hoekstra - WaarBenJij.nu

Nu even wat meer tijd voor verhaaltje typen

Blijf op de hoogte en volg Dyon

27 Februari 2007 | Mexico, Mexico-stad

De vorige keer was het wel heel kort en dat kan natuurlijk niet hè, dus daar brengen we nu ff verandering in. De 10e ging ik dus naar Mexico met mijn opleiding voor een studiereis. 2 docenten mee, een gids en veel presentaties, musea en observaties moesten ons slimmer maken. Achteraf gezien was het grotendeels vakantie, dus er is weer genoeg te vertellen over dit mooie land. Ik had al verteld over onze aankomst zaterdagavond en dat we vroeg gingen slapen.

Dus ik zal beginnen bij de zondag, onze eerste dag:
We gingen met onze chauffeur Don Memo, Mexico DF (Mexico stad) verkennen. Eerst reden we langs de Zocalo. De Zocalo is zeg maar het centrale plein van de stad wat bijna elke stad hier in Mexico wel heeft. Hier speelt het drukke leven zich af met veel restaurantjes, winkels etc. Ook de belangrijkste gebouwen staan meestal aan de Zocalo. We hadden geluk dat het zondag was want het is normaal ontzettend druk in Mexico DF. De agglomeratie (dus de stad zelf met de daaraan vast gegroeide voorsteden ed) heeft naar schatting zon 22 miljoen inwoners dus dan wordt het ook wel snel heel druk op de weg.
We reden door naar het plein van Les tres culturas (plein vd 3 culturen). Hier is een opgegraven stad Tlatelolco te vinden. Dit is van een pre-columbiaanse cultuur (cultuur van een indianen beschaving voor de komst vd Europeanen). Naast deze oude opgravingen stonden er gebouwen uit de Koloniale tijd (dus de tijd dat de Spanjaarden er de baas waren-->16e eeuw) en er stonden gebouwen uit de moderne tijd, of ook wel de Mestizos cultuur genoemd. Vandaar het plein vd 3 culturen. Mestizos is een groot gedeelte vd bevolking nu in Mexico, het is zeg maar de mengelmoes van spanjaarden/europeanen met negroide en met inheemse mensen.
Op het plein zelf waren wat mensen aan het optreden of acrobatische oefeningen aan het oefenen en er stond een oude kerk aan het pleintje. We moesten echter alweer heel snel de bus in want we gingen weer verder naar het volgende punt. We gingen naar de basiliek van de maagd van de virgin de Guadalupe. Het precieze verhaal weet ik niet precies maar ik zal het proberen te vertellen. Een man beweerde ooit lang geleden een wonder te hebben meegemaakt, er was namelijk een vrouw/heilige tot hem gekomen (maagd van Guadalupe dus). De bisschop kon dit zonder bewijs natuurlijk niet zomaar uit roepen tot wonder dus de man ging de berg, waar hij haar gezien had, weer op voor bewijs. Teruggekomen had hij rozen meegenomen, die in die tijd van het jaar eigenlijk nergens voor kwamen en waar hij zijn mantel liet vallen (aangeraakt door Guadalupe) groeide rozen. Bovendinen verscheen de beeltenis van d maagd op de mantel toen de man de mantel weer optilde, een wonder natuurlijk.
Een stuk vd mantel is nu ingelijst en is een soort bedevaartsoord geworden in Mexico. Katholieke Mexicanen moeten toch eigenlijk minimaal 1x naar deze basiliek (kerken complex) geweest zijn en dus ook naar de mantel. En ondanks dat de mantel in een enorme kerk hing was er altijd filevorming rond de mantel en werd de mis erdoor verstoord. Maar daar hebben ze wat op gevonden, namemijk een lopende band. Dus wie de mantel wilde zien en fotos wilde maken stapte op de lopende band en zo kwam je langs de mantel zonder de mis te verstoren, wel geinig.
Buiten de kerk was een enorm plein en er waren echt duizenden mensen daar, blijkbaar heel normaal daar. Er waren allerlei optredens en traditionele of religieuze dansen, dus er was genoeg vermaak in het lekkere zonnetje. ONze groep was trouwens nogal makkelijk te herkennen, want we stekn overal zon 2 koppen bovenuit. Helaas bleven we ook hier niet zo lang want Don Memo stond alweer klaar emt de bus.
We gingen verder naar Teotihucuan, een stukje buiten de stad. Dit is 1 van de bekendere opgravingen uit de pre-colombiaanse tijd. Wij gaan tijdens onze reis 4 belangrijke archeologische sites bekijken van verschillende oude volken die hier gewoond hebben. Er zijn in de loop vd tijd heel wat verschillende beschavingen/volken geweest in Mexico waaronder de Maya's, Azteken en Zapoteken. sommige zijn uit toaal andere tijdsperiodes andere hebben weer een kleine overlap met lekaar en deden bijvoorbeeld handel met elkaar. Maar in ieder geval hebben ze allemaal hun iegen kenmerken en gebruiken en doordat wij 4 verschillende gaan bekijken kunnen wij goed de verschillen zien.
Teotihucuan is een stad geweest van zo'n 200.000 inwoners, echter over de inwoners zelf is erg weinig bekend. Ook omdat dit de enige plaats is waar iets over de Teotihucanen is te vinden, dus geen andere steden of iets dergelijks, wat nogal uitzonderlijk is voor een grote beschaving. Ook is het 1 vd oudere beschavingen, ze waren er bv allang niet meer in de tijd vd Azteken (de tijd dat de spanjaarden aankwamen in MExico)
Het was echt een immens complex met vele oude piramides/tempels. Dat ze dat konden maken in die tijd is echt ongelooflijk. Overal de steile trappen en de grote en kleinere piramides, die vlak zijn van boven en dus niet zoals de Egyptische een punt hebben. Er waren 2 enorme piramides van ongeveer 70 tot 80 meter hog (de maan en de zon genaamd). En dat is even een flink pittige beklimming want de treden zijn nogal hoog. Een beetje het dwergopeentrap gevoel zeg maar. Alleen bovenop heb je wel een prachtig uitzicht over die oude stad, ennatuurlijjk zijn daar enorm veel feiten ed over maar daar zal ik jullie verder niet mee vervelen, het was in i3eder geval indrukwekkend.
S'middags na de late lunch (mexico lunche ze wat later) zijn we nog naar een antropologisch museum geweest in Mexico DF. Hier waren voorwerpen en veel informatie over alle pre-colombiaanse beschavingen in Mexico. De meeste musea vind ik niet zo veel aan maar deze was toch wel redelijk interessant, en het is vooral handig om even een goedoverzocht te krigjen over het doolhof van al die beschavingen met die idiote namen af en toe. Mooiste was toch wel de enorme hoofdtooi (veren van 2,5 meter hoog eraan) van Moctezuma, de leider van de Azteken, het volk wat tijdens de landing vd Spanjaarden enorm machtig was in Mexico. Dat die dat op zn hoofd kon dragen is echt ongelooflijk want volgens mij moet het nogal wat wegen. Eerst dachten zij nog dat de spanjaarden goden waren maar dat viel al snel tegen. en na veel vechten werden ze verslagen en hun hoofdstad Tenochtitlan (nu Mexico DF) ingenomen.
Dus een paar indrukwekkende dingen hebben we snel bekeken in het museum maar we hadden zoveel oude cultuur gedoe bekeken die dag dat we snel overal doorheen zijn geracet en met kleine busjes terug naar het hotel zijn gegaan. Even lekker uit eten, maar daarna was het toch weer snel oogjes dicht om half 11/11 uur, want iedereen kapot en we moesten wederom vroeg op (dus niet helemaal een echte vakantie:P).

Hmm dat was pas dag 1...Ik was van plan om even een update te doen van heel wat dagen maar voor nu hou ik et maar ff bij dag 1:S. moet toch es leren samenvatten denk ik.

Adios

• 28 Februari 2007 - 10:38

Inge:

Hey wereldreiziger! :)supertof al dat cultuur snuiven!zie groen van jaloezie! wanneer ben je weer in het mooie nederland? kunnen we eindelijk weer eens bijpraten! :) doei!x